ЗАЩО КЛЯКАНЕТО Е ПО-ДОБРО ОТ СЕДЕНЕТО?

С измислянето на тоалетната през 1591 от сър Джон Харингтън навиците на хората в банята се променят завинаги. Но посещаването на тоалетна и било привилегия само за кралските особи и богатите. След развитието на водопроводните инсталации и обикновените хора получили достъп до такива „луксозни“ места.

През последните години обаче се доказва, че седналата позиция на тялото не е правилната при дефекация. В това положение краката са под ъгъл от 90°, а коремът не се притиска към бедрата, което не води до правилно изравняване на ректума и ануса. Така нареченият пуборектален мускул остава свит, а изхождането е затруднено.

Липсва и натиск от краката върху дебелото черво и корема, като в резултат на това е необходимо усилие, за да се изпразнят червата. Тази поза води и до различни усложнения и хронични заболявания.

Болести в резултат от неправилно седене върху тоалетната чиния

Запек

Това е едно от често срещаните хронични състояния при човек в следствие от липса на фибри и вода в тялото. И докато седите на тоалетната чиния, няма да направите положението по-добро. Напротив. Ако не сте в правилната приклекнала позиция, в която дебелото черво не е присвито, то появата на запек е повече от гарантирана. С Ачко обаче няма да има нужда от притеснение!

Хемороиди

Никой не е застрахован срещу тях тъй като се получават от често напъване и натиск, когато ходим до тоалетната. С нашето столче ще можете да елиминирате прекомерното напъване, тъй като ще бъдете в правилната клекнала, а не седнала позиция. Така аноректалният ъгъл е много по-широк и процесът на изхождане става по-бърз.

Болести на дебелото черво

Според последни проучвания, една от причините, които отчасти допринася за образуването на рак в дебелото черво е натрупването на фекалии именно там. Седналото положение влияе негативно и засилва усещането за натрупване на отпадъци и непълно изхождане. Но в клекнало състояние пълното изпразване на червата става значително по-лесно.

Възпаление и инфекция на пикочните пътища

Често срещано медицинско заболяване при повечето жени е инфекцията на пикочните пътища. Пълното дебело черво понякога е отговорно за това състояние, тъй като може да пренесе токсични бактерии в уретрата, а от там и до пикочния мехур. Смята се, че клекналото положение значително намалява риска от инфекции тъй като спомага за много по-лесното уриниране, създавайки ъгъл и наклон на таза, които го правят по-отпуснат.

МНОГО ПРОБЛЕМИ, ЕДНО РЕШЕНИЕ

Ачко е тоалетното столче, което ще позволи на тялото ви да е в правилната позиция и ъгъл за по-бързо и лесно изхождане. Няма да губите никакво време в тоалетната.

Ачко ще ви придаде една по естествена и здравословна поза на тялото, благодарение на ергономичния си дизайн, компактните си размери и достъпната цена. А когато нямате нужда от него, просто го приплъзнете към тоалетната чиния. Пасва на всяка тоалетна!

Препоръчано от лекарите

Пуборекталният мускул е отпуснат, състоянието на дебелото черво е подобрено, а посещението в тоалетната става по-лесно и по-бързо !!!

„Човешкото тяло е устроено така че да улеснява изхождането в клекнала позиция. Тази поза на тялото повдига сигмоида на дебелото черво, за да отключи „ключалката“ на входа на ректума. Клякането освобождава пуборекталния мускул, позволявайки на аноректалния ъгъл да се изправи и червата да се изпразнят напълно по най-лесния и бързия начин.“

Д-р Ирена Иванова

„Установено е, че при клякането времето за дефекация средно е около 51 секунди, докато при позлването на по-ниска и по-висока тоалетна отнема около 114 и 130 секунди. Процесът е  значително по-лесен, когато хората са в клекнало положение.”

Д-р Цветан Янев

„Един от най-често срещаните проблеми за хора при всички възрасти са хемороидите. Малко обаче знаят, че те се получават в следствие на прекомерно напъване и натиск, когато ходим до тоалетната и сме в седнало състояние прекалено дълго време. Клякането, от друга страна обаче, елиминира нуждата от напъване, защото аноректалният ъгъл е много по-широк и така процесът преминава по-лесно и по-безпроблемно.”

Д-р Милен Григоров

МНОЖЕСТВО ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОКАЗВАТ ЕФЕКТИТЕ ОТ АЧКО

Още през 1964г. д-р Хенри Л. Бокус отбелязва в книгата си „Гастроентерология“ че клякането с бедра, притиснати към корема, е най-правилната поза за идеално изхождане, защото намалява усилията и времето. Това твърдение е подкрепено и от невролога Даниел Ламатити, който пише в Slite през 2010, че клякането позволява на пуборекталния мускул да се изправи, така че да се положат по-малко усилия при целия процес.

През април, 2002 г. иранският радиологист д-р. Саед Рад публикува изследване сравняващо разликите между седенето и клеченето при изхождане. В изследването взимат участие тридесет човека – 21 мъже и 9 жени, на възраст между 11 и 75 години. Всеки пациент получава бариева клизма, така че вътрешната механика на дефекацията да може да се заснеме на рентгенова снимка. Направени са снимки в клекнала и седяща поза.

Базирайки се на тези снимки, д-р. Рад измерва ъгъла, където края на ректума се съединява с аналния канал. В тази точка на свързване се намира пуборекталният мускул, който контролира и възспира изпускането. Д-р Рад открива, че когато участниците в експеримента са в седнала поза, ползвайки тоалетна чиния, средният ъгъл в тази точка на сгъване е 92 градуса, което изисква допълнително напъване. Когато използват клекало и са в клекнала позиция, измереният среден ъгъл бил 132 градуса. При някои ъгълът изчезвал напълно, правейки прохода идеално прав.

При клекалата поза на доброволците се открива, че: “Разхлабването на пуборекталния мускул е лесно а изправянето на ректума и аналния канал подпомага изхождането. Аналният канал се разтваря широко и не се забелязва прегъване в края на ректума.”

Всички участници в експеримента съобщават за по-лесно изхождане в клекнала поза на тялото. Така д-р. Рад заключава, че клекналата поза е “по-удобен и ефективен начин за изпразване на червата”.